Edvins Kängor

Hem » Uncategorized » Vetenskap, vidskepelse eller vansinne?

Vetenskap, vidskepelse eller vansinne?

Kategorier

Annonser

Häromdagen befann jag mig i en mindre publik, och en kommunal miljörådgivare skulle hålla ett kort föredrag, för att ge några energispartips. Visst, att täta fönster och se över ventilation och uppvärmningssystem är givetvis självklara åtgärder för att spara energi och pengar. Inget nytt under solen där.

Inledningsvis berättade den här miljörådgivaren en liten intressant anekdot. Han berättade att när bilen gjorde sitt intåg i början på 1900-talet, så sa man i London, att det här är lösningen på våra miljöproblem. Man skyfflade nämligen dagligen ner 70 ton hästskit i Themsen, och det var naturligtvis inte bra.

Idag är vi duktiga på det här med miljö. Det finns inte en företeelse, som inte synas i sömmarna avseende miljöpåverkan. Vi gräver och gräver, kan vi hitta några milligram kvicksilver här, eller några kilo koldioxid där, så ska det omedelbart beivras. Det som idag anses påskynda den globala uppvärmningen är fult och styggt och ska bestraffas med skatter, avgifter, pålagor och indragna bidrag. Det är utsläppsrätter hit, och miljöcertifikat dit, och propaganda dag ut och dag in om hur polerna ska smälta och isbjörnarna drunkna.

Man kan snart inte släppa en fis utan att göra en miljökonsekvensutredning först.

Men vänta nu här, ett kort jävla ögonblick.

Bilen, som ”räddade” London under tidigt 1900-tal, utgör idag ett av de största hoten mot vår miljö och vårt klimat.

Miljörådgivaren omkullkastade på sätt och vis, utan att han visste det, hela sitt i övrigt klimathotspropagerande föredrag.

Vad som slår mig är att vi idag sätter en sådan fanatisk tilltro till forskning och vetenskap, att vår tids sanningar, de påstådda hoten mot vår kära miljö, är definitiva, oomkullrunkeliga och aldrig blir emotsagda. Vi gapar och sväljer. Och betalar. För allt som bara snuddar vid skuggan av att möjligtvis kunna påverka vår miljö och klimat får kosta privatpersoner, företag, kommuner, landsting och regering i stort sett vad som helst.

Forskarna pekar, och vi betalar. Miljoner. Miljarder. I miljöns namn. Amen.

Om vi idag skrattar åt Londonbornas slutsatser vid förra sekelskiftet, vad är det som säger att vi inte kommer att skratta åt dagens forskares sanningar om 100 år?

Är sanningen av idag vansinne imorgon?

 

Annonser

1 kommentar

  1. EDVIN LARSSON skriver:

    Javisst, du har bara så rätt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: