Edvins Kängor

Hem » Uncategorized » Klimatförändring

Klimatförändring

Kategorier

Annonser

Jodå, jag har märkt av den, klimatförändringen. Jag ska försöka beskriva hur.

Om vi börjar vid midsommar, som kan, mot SMHI:s prognoser, bjuda på någon enstaka dag med uppehållsväder och kanske till och med någon solglimt.

SMHI:s prognoser slår som bekant ofta fel. Inför midsommar är SMHI:s prognos mer förutsägbar än själva vädret. De lovar nämligen alltid skitväder till midsommar. Troligen en komplott från polis, WHO, Socialstyrelsen och en rad andra tänkbara samhällsfunktioner, i ett enda syfte; att minska fylleriet och missunna folk att ha lite roligt.

Tillbaka till klimatet. Förhoppningen om att de kalla vårvindarna ska bytas mot varmare sommarbrisar efter midsommar brukar ofta grusas. I stället börjar höstvindarna göra sitt intåg, och badvattnet längs våra kuster börjar kylas av.

Efter en blåsig, regnig och kall semesterperiod börjar man i stället sätta hoppet till något som brukar kallas indiansommar. Ett par riktigt varma veckor i september eller början av oktober. Men indiansomrarna verkar vara avskaffade. Troligen är det Miljöpartiet som ligger bakom.

Lagom till att vi ställer tillbaka till normaltid, så åker långkalsongerna på, och vintern brukar numera göra sitt intåg runt första november, med ett par decimeter snö.

När snöröjarentreprenörerna fått ordning på sina grejer, vilket brukar ta ett par veckor, har vi vägar med packad snövägbana, spårigt, räffligt och jävligt. Vintervägstandarden i sydöstra Sverige är långt ifrån vad den varit, och till och med E22:an bjuder alltsomoftast på riktigt besvärligt väglag.

Sedan går vintern. Snökanonerna från Östersjön avlöser varandra. Skotta, svära, och skotta igen. Emellanåt kallt som fan. Bära ved och elda.

Framåt påsk kan om vi har tur några riktigt fina dagar infinna sig. Nästan som sommar. Man får glädjas, eftersom det numera ofta är den enda ”sommar” vi får.

Våren går och man väntar på värmen. Valborg brukar alltid bjuda på snöglopp. Den enda värmen som kan uppbringas kommer från brasan.

Maj månad går. Storvästen och tjockmössan behåller man på, annars kommer förkylning som brev på posten. Och så kommer juni, och man tänker att nu, nu kommer sommaren på riktigt. Men icke. Vinden brukar vara kall ända fram till midsommar. Och så har året gått. Det blev ingen riktig sommar i år heller.

Klimatförändring? JA. Men någon jävla global uppvärming? Så fan heller…

Jag tror tammefan långkallingarna har växt fast på benen…
Annonser

4 kommentarer

 1. Andy skriver:

  Den globala uppvärmningen minskar den Nordatlantiska driften, som drivs av termohalin cirkulation, till skillnad från Golfströmmens sydligare gren, Kanarieströmmen, som drivs av vinden.
  Detta skulle i sin tur ge ett kallare klimat på våra breddgrader, tvärt emot vad de flesta verkar tro.

 2. edvinflastrom skriver:

  Jaha?! Det var som fan! Det är ju kanske synd att folk inte vet, då kanske inte propagandan om global uppvärmning skulle få sånt genomslag. Men om det blir kallare, hur kan då isen i Arktis smälta?? /Edvin

 3. Andy skriver:

  Ska bara säga att jag inte är helt såld på det här med global uppvärmning heller, jag tror det är ett med inte så värst jämna mellanrum återkommande fenomen. (Istider x 2 samt Yngre Dryas)
  Men hur som helst, Nordatlantiska driften ger Skandinavien ett betydligt varmare klimat än andra världsändar på samma latitud. Det kan variera, men om man jämför den norska kusten med det kanadensiska inlandet, kan det skilja så mycket som 30 grader i snittempteratur, en sommarmånad.
  Isen i Arktis smälter för att det globalt sett blir varmare. En höjning av den globala temperaturen på 2,5 grader resulterar i 0,5 graders skillnad vid ekvatorn och hela 6 grader vid Nordpolen.

  Jordens klimat styrs av vindar och vattenströmmar, termohalina cirkulationen. I nordatlanten sjunker kallt vatten med hög salthalt ner i djuphavet. Med hjälp av tidvattnet så blandas det med lättare vatten och djupvattnet färdas sedan långsamt ner mot ekvatorn, runt godahoppsudden och efter ungefär 1000 år stiger det upp i stilla havet igen, då varmt och med lägre salthalt. Sedan påbörjas resan tillbaka samma väg. Om Golfströmmen avtar, och till slut stannar kan det
  bli en ny istid i Europa. Det måste vara definitionen av ironi, och anledningen till att jag tror att det går i cykler – global uppvärmning skapar istid, och vice versa.

 4. edvinflastrom skriver:

  Andy, tack för en utmärkt redogörelse i ett komplicerat ämne. Då kanske man inte var helt fel ute när man på 70-talet varnade för en ny istid? 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: