Edvins Kängor

Hem » Uncategorized » Dessa ungdomar

Dessa ungdomar

Kategorier

Annonser

Av signaturen ILE fick jag med anledning av föregående inlägg nedanstående text mig tillsänd. Skriven för ett tag sedan, ämnad som en insändare. Tyvärr blev den aldrig publicerad. Mycket tänkvärt. Håll till godo:

Att inte vilja bli vuxen.

För ett par år sedan tog  radioprogrammet Barnaministeriet upp rubricerade fråga. Bland andra berättade en 28-årig kvinna som skaffat barn att hon trots detta levde kvar i och glorifierade det sorglösa tonårslivet. Experter uttalade sig och menade att motståndet mot att bli vuxen resulterade i en risk att hamna i en ångestfull tillvaro. I det nu aktuella tv-programmet om curlingföräldrar belyses på ett skrämmande sätt hur ungdomar vägrar att bli vuxna och befatta sig med de mest elementära kunskaper för att leva och ta vara på sig själva. Föräldrarna i programmet inser inte vilken björntjänst som de ger sina barn när de servar dem på detta sätt. Det är upprörande att se hur dessa unga vuxna behandlas och låter sig behandlas som barn långt upp i 20 – 25-åråldern. Samhällsekonomiskt måste det också vara förödande. Nu då inte skatteintäkterna räcker till utan man måste göra neddragningar i vård, skola och omsorg som i valtider sägs vara de prioriterade områdena för så gott som alla partier, borde de unga fort skaffa en utbildning och sedan snarast ge sig ut i yrkeslivet. Om man hamnar i en situation då inget lämpligt arbete kan erbjudas borde de unga i stället få någon form av samhällstjänst för att så fort som möjligt utvecklas till ansvarstagande vuxna människor. Detta för att undvika att bli en på föräldrar och samhälle parasiterande ”tonåring” långt upp i 30-årsåldern. Här är några exempel på samhällstjänst:

 

  1. Utföra sysslor inom äldrevården (både i hemmet och på institution), t ex tidningsläsning för synskadade, promenader med rullstolsbundna.
  2. Bakning, matlagning och trädgårdsarbete tillsammans med äldre som bor kvar hemma men inte orkar detta själva längre.
  3. Lära äldre människor att använda internet och mobiltelefonens funktioner (sms, mms)
  4. Utbildning i ”verklighetsförankring”, d v s låta ungdomarna förstå att alla kan inte bli fotbollsproffs, programledare eller hollywoodfruar och att det även i framtiden finns behov av byggnadsarbetare, vägbyggare och sjukvårdspersonal med mera.

Mycket av detta skulle vara givande för både de unga och de gamla. Tänk att få lära sig hur tant Elsa gör sin fantastiska ostkaka, vars recept bara finns i hennes huvud.

Förr var det ju så att pojkar förvandlades till män under värnpliktstiden men nu när den allmänna värnplikten är avskaffad borde den ersättas med samhällstjänst av ovanstående modell för både pojkar och flickor.

ILE

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: