Edvins Kängor

Hem » Uncategorized » När Landet Lagom bara blir för mycket

När Landet Lagom bara blir för mycket

Kategorier

Annonser

En krönika i Barometern, ovanligt vettigt skriven, fångar mitt intresse idag.  Den är skriven av Marika Formgren och handlar om extremfeminism och jämställdhet mellan könen.

Jag funderar ibland över det här med jämställdhet och tar tillfället i akt att här reflektera lite över detta.

Krönikören refererar till en debatt mellan danske antropologen Dennis Nørmark och svenska feministen Nina Björk.

”Nørmark menar att Danmark kommit längre i sitt jämställdhetsarbete eftersom man där inte har några problem att erkänna könsskillnader. I Sverige är däremot målet ”den absoluta likriktningen”, här undertrycker vi könsskillnader och därför har vårt jämställdhetsarbete kört fast.”

Ja, är det inte så? I det här landet verkar man eftersträva någon form av kvoterad jämställdhet, där helst genusskillnaderna ska suddas ut. På dagis erbjuds leksaksbilar åt flickorna och dockor åt pojkarna, och systemet hyllas.

Missförstå mig inte, det klart vi ska ha jämställdhet. Men den måste givetvis vara valfri och inte påtvingad.

Hemma hos mig tar frun ibland en runda med snöskyffeln eller gräsklipparen, när hon känner för det. Då kan jag i stället laga maten eller hjälpa barnen med läxorna. I övrigt gör väl var och en vad den är bäst på, och mest lämpad för. Som tur är har frun fött båda barnen. Ibland får man nästan intrycket att detta land ska vara så jämställt att till och med män ska vara gravida och föda barn.

50/50-jämställdhet lär vi aldrig uppnå, men det verkar finnas folk som har den målsättningen. Ingen får diskrimineras eller kränkas. Man är så jävla rädd för att kränka nån i det här landet, det får bara inte ske! Samtidigt letar vi kränkningar med ljus och lykta. Hett nyhetsvärde!

Det var väl inte någon som undgick prinsessbröllopet häromdagen. Här verkar Public Service ha haft en policy att bland programledarna skulle de homosexuella representeras enligt 50/50. Fan, man kunde ju tro att det var nån jävla pridefestival!

Visst, låt Mark och Co vara med, men de behöver väl för fan inte vara överrepresenterade?!

Tänk om sjukhusen fick för sig att hälften av alla sjuksköterskor skulle vara manliga? Eller inom kommun- och landstingsstyrelser? Styrelseledamöterna ska vara representerade av:

50% Män
50% Kvinnor
50% Muslimer
50% Judar
50% Bögar
50% Svarta
50% Vita
50% Halta
50% Lytta….och så vidare. Hmmm…bra va? Ingen kränkt och ingen glömd.

Sverige strävar på i sitt överambitiösa jämställdhetstänk, även här med avsikt att bli Bäst i klassen.

Samtidigt som Marknaden gör tvärtom. Jag tänker på leksaksreklam på betalkanalerna på TV, där genusskillnaderna är tydligare än på 1700-talet. Reklam för flickleksaker visar flickor som leker med flickor, i rosa, gula och cerisa kläder. I pojkreklamen är färgerna svarta, blå och silver, det är bara pojkar, och det är robotar, bilar, radiostyrda helikoptrar och superhjältar.

Aldrig ser man en reklamfilm för leksaker, där båda könen är representerade. Inget ”hen” här inte…

Annonser

1 kommentar

  1. Kurt Ericson skriver:

    Sätt till en utredning! Det är ju det vanliga sättet i Sverige. Det vore intressant att veta hur många utredningar som är på gång, bara på regeringsnivå. Gissningsvis så vet inte ens regeringen själva det. Om man så kommer ner på läns- och kommunal nivå så blir antalet med all sannolikhet så stort att antalet nollor inte räcker till. De allra flesta utredningar kommer heller aldrig fram till något resultat, åtminstone inte vettigt, men sysselsätter och försörjer massor av människor.
    Så sätt till en utredning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: