Edvins Kängor

Hem » Uncategorized » Leader-Projekt åt alla: GÖR DET SJÄLV!

Leader-Projekt åt alla: GÖR DET SJÄLV!

Kategorier

Annonser

I ett tänkvärt debattinlägg i DN reflekterar Åke Bonnier, biskop i Skara över centraliseringen under rubriken

”Är människorna mer värda i storstaden än på landet?”

 

Ur texten:

”Det går inte att tänka sig Sverige utan Stockholm. Tyvärr verkar den omvända tanken förekomma. Det tycks gå att tänka sig Sverige utan en landsort och landsbygd där människor kan bo och utvecklas med allt det stöd hon behöver av lokal service, utbildningsmöjligheter etcetera.”

Servicen på landsbygden nedmonteras kontinuerligt. Skolor, bensinmackar och affärer läggs ner, busslinjer dras in. Posten är ett annat exempel. Om jag beställt någonting så kan jag hämta min försändelse, inte i brevlådan, men på mitt utlämningsställe. Det vill säga en butik eller en bensinmack kanske två mil från mitt hem.

Vi som bor på landsbygden får i många fall sköta oss själva, även om vi betalar skatt som alla andra. I frånvaron av service får vi betala extra i form av tid och bensinpengar. Aktiviteter för våra barn finns i tätorterna och det är ett elände för en barnfamilj på landet att få ihop det om det ena barnet ska vara på danskurs tre mil söderut klockan 17, och det andra på fotbollsträning en halvtimme senare och dessutom i en annan tätort några mil åt ett annat håll.

Kommunerna pratar om pengar. Det blir för dyrt, att driva skolor och annat på landsbygden. Resultatet blir ofta att barnomsorg och affärer drivs som medlemsägda kooperativ av landsortsborna själva. Och ansvaret för servicen har plötsligt flyttats över på de som envisas med att bo kvar på landet.

Att själv driva landsbygdsservice uppmuntras av de styrande. Ett fult sätt att slippa en massa kostnader i glesbygden.

Snart är väl hela glesbygden att enda stort Leaderprojekt under parollen: Vad som helst är möjligt på landet, bara du GÖR DET SJÄLV! För det är precis det dom vill: Att vi GÖR DET SJÄLV!

Man har bland annat tagit hjälp av Bygdegårdarna, som uppmuntras att bli ”Servicebygdegårdar”, och ta hand om allehanda kommunal service som är självklar i tätorterna. På Bygdegårdarnas Riksförbunds hemsida kan man läsa:

 

”Servicebygdegårdar

Bygdegårdarnas Riksförbund har sedan 80-talet arbetat med olika former av samverkan för att bygdegården ska bli den självklara mötesplatsen för service. Detta har lett till att många hus idag blivit en medelpunkt för traktens boende.

Nu gäller det att bygga ut ännu mer. Tillsammans kan vi skapa en utveckling i lokalsamhället och förbättra servicen, både den offentliga och den kommersiella.”

Jo, visst låter det bra. Men vem ska sköta det här då? Jo ideella krafter ute i bygderna! Glesbygdsborna fixar det här! Och kommunen behöver inte bry sig, och kan stryka ännu en av de mindre orterna på glesbygden ur sina serviceregister…

Tragiskt nog sväljer Bygdegårdarnas Riksförbund det kommunala sveket med hull och hår och verkar inte inse att de är förda bakom ljuset.

ALLT ÄR MÖJLIGT! Men du får göra det själv…Fy fan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: