Edvins Kängor

Hem » Uncategorized » Åsiktsfrihet?

Åsiktsfrihet?

Kategorier

Annonser

Tidigare ikväll, det måste ha varit strax efter lokala nyheterna, delade Lennart Palm på P4 Kalmar ut en förtäckt pekpinne i bästa Bengt Grafström-stil. Oväntat, eftersom man på radio Kalmars redaktion normalt är skitskraja för att ventilera något som eventuellt kan tolkas som en egen åsikt.

Det var med anledning av att Landstinget sökt sig till Holland och Tyskland för att rekrytera läkare.

Fritt ur minnet, med viss reservation alltså, så återger jag här en sammanfattning:

”Tillhör DU dem som tycker att Sverige tar in för många invandrare? Då ska vi komma ihåg, att vi svenskar minsann också utvandrat. Glöm inte, att 1,3 miljoner svenskar utvandrade till Amerika under 1800-talens nödår. Och då ska du veta, att Sverige faktiskt har en tradition att ta in utlänningar. På 40-talet, till exempel, då tog ASEA in 300 italienare för att lösa arbetskraftsbristen.”

Misstolka mig inte nu. Detta inlägg är inte på något sätt menat att spegla min syn på invandring, eller som ett inlägg i den debatten.

Men jag blir lite fundersam när Lennart Palm genom det åsiktsfattiga Radio Kalmar plötsligt har en åsikt? Att man genom Public Service helt apropå och uppenbart låter oss veta vad som är POLITISKT KORREKT och hur vi alltså bör tycka, tänka och agera i invandrarfrågan.

För det vet väl alla. Om man uttalar sig negativt mot invandring så är man med automatik lovligt byte i PK-drevet.

Nu handlar ju detta specifika fallet om arbetsinvandring, som ju är något annat än politiska flyktingar eller flyktingar från krigshärjade områden. Men min tolkning av Palms budskap var tydligt: ”I det här landet tycker vi minsann ingenting som kan antas vara negativt mot invandring eller invandrare”.

Var Palms inpass ett uttryck för hans egen ståndpunkt? Radio Kalmars? Eller någon annans?

Vem tror då Palm att han är, när han tar sig rätten att delge oss detta, om än föga oväntade budskap? Det är väl ändå inte propaganda Palm ägnar sig åt här?

Som sagt, Radio Kalmar har inte gjort sig känt för att ta ut svängarna i debatterna, vad det än gäller, utan är snarare neutraliteten personifierad långt bortom tråkighetens gräns. Men i en sådan här tungt vägande fråga, med dess tydliga politiskt korrekta svar, är det helt plötsligt helt okej? Då är det tillåtet att kliva utanför boxen?

Och skulle Radio Kalmar kunna/vilja/våga/FÅ tycka något annat än det ovan refererade? Vad tror ni?

Jag bara undrar, var tog det som vi förr kallade åsikts-och yttrandefrihet vägen? Har vi kvar åsiktsfriheten i invandrarfrågan? Kan man tycka vad man vill? Ja, det kan man kanske. Men kan man tycka vad man vill utan att bli kallad rasist? Nja, det tål väl att fundera på va?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: